Knallende Champagne's

De Sommeliers van Premiumwineshop geven tekst en uitleg over wat U zeker moet weten over de fles Champagne die je wil aankopen.


Je hebt het misschien al gehoord in de media dat zowat alle kleine wijnboeren in de Champagnestreek protesteren.

Het instituut  “Comité Interprofessionnel du vin de Champagne”  dat alle wijnboeren (16.000) en grote wijnhuizen (350) in de Champagnestreek overkoepelt heeft nl. beslist dat er dit jaar maar 8000 kg druiven per hectare mag geoogst worden i.p.v. de gebruikelijke 10.200 kg. De 2200 kg moeten de boeren maar afknippen en laten rotten op de bodem.

Dit alles om het overaanbod van Champagne te stoppen en de prijs op peil te houden.

De meeste kleine wijnboeren verkopen al hun druiven per kilo aan de grote Champagnehuizen.
De gemiddelde prijs die ze daarvoor krijgen is 6 à 8 euro per kilo afhankelijk van waar de wijngaard gelegen is.
Er is een tabel beschikbaar met de prijs van de druiven, waarop elke gemeente staat vermeld, van een Grand Cru gemeente tot een gemeente in de verste uithoek van de Champagnestreek.

Door de corona pandemie zijn er natuurlijk wereldwijd geen feesten meer, horeca gesloten, zo goed als geen internationale vluchten meer waar in first- en businessclass traditioneel Champagne wordt geserveerd. Geen theatershows meer zoals bij de Moulin Rouge waar bijna op elke tafel een fles Champagne staat.


Resultaat:
een overaanbod van Champagne met als gevolg dat we hier en daar Champagne zien verkocht worden aan ongeziene prijzen.

Er staan natuurlijk geen Top-Champagnes of Grand Cru’s in de aanbieding maar wel Champagne’s met een zelf uitgevonden commerciële marketing-naam, meestal met één of andere Veuve- of Comte-, naam, waarvan je de afkomst en kwaliteit zelf moet ontdekken.

Even ter verduidelijking : Champagne wordt gemaakt in 2 persingen.

De eerste persing “De Cuvée” is de meest kwaliteitsvolle persing en wordt enkel en alleen gebruikt voor de beste Champagnes.
Daarna volgt de 2e persing: de overgebleven resten van druiven, steeltjes, ... worden nu uitgeperst - deze persing noemt men de “Taille” en geeft de minste kwaliteit van sap.

Maak zelf ook eens een rekensommetje met info die overal verkrijgbaar is.

Men komt zo tot bepaalde inzichten die tot nadenken stemmen.

1 hectare wijngaard in een premier Cru gemeente kost ongeveer 1.6 miljoen euro, in een grand Cru gemeente minimum 2 miljoen euro.
Om één fles Champagne te maken heeft men ongeveer 1.3 kg druiven nodig (neem nu aan 6 euro per kg.) dan is de kostprijs aan druiven per fles Champagne al snel 8 euro aan druiven alleen.
Neem dan de kostprijs van de fles, etiketten, kurk en capsules, werk, stockage, transport, btw (+21%) , accijzen (voor iedere handelaar +2 euro per fles in België) .... en ik veronderstel dat iedereen beseft dat in sommige winkelrekken iets ongeloofwaardigs aan de hand is. Publiekstrekkers die dan meestal niet meer in de rekken te vinden zijn waarneer de klant erop af komt.


Lees ook eens de afkortingen onderaan op het etiket van uw Champagnefles.

  • NM: Négociant Manipulant : de grote machtige Champagne-huizen die druiven inkopen bij de kleine boeren en daarna Champagne maken in hun eigen kelders.
  • RM: Récoltants Manipulant : de kleine wijnboeren die alles zelf maken en verkopen.
  • CM: Coopérative Manipulant : is een Coopérative die de geleverde druiven van verschillende boeren verwerkt tot Champagne.
  • RC: Récoltant Coopérateur : een wijnboer die naar de coopératieve gaat met druiven en in de plaats krijgt hij daar flessen afgewerkte Champagne.
  • SR: Société de Récoltants : een groot bedrijf zoals LVMH die grote merken in zijn bezit heeft zoals Moët, Krug, Veuve Cliqueot, Mercier, Dom Ruinart, ...) en die champagne maakt enkel van de druiven van zijn leden.
  • ND: Négociant Distributeur : Een bedrijf dat reeds gebottelde Champagne op fles koopt en die met zijn eigen etiketten verkoopt.
  • MA: Marque d’Acheteur : 2e merk van een bekend huis (Marque Auxiliaire) ter bescherming van hun 1e merk.