Altijd iets te vieren met bubbels - de feestwijn bij uitstek !

Het verschil tussen Champagne - Cava - Prosecco

Champagne

Deze wereldbekende sprankelende Franse wijn wordt enkel en alleen geproduceerd in de Champagnestreek ! Geen enkele andere mousserende wijn mag de naam van Champagne dragen. Alles is hier strikt bij wet en met bepaalde regels vastgelegd. Zo kan Champagne enkel gemaakt worden van één of een mengeling van de 3 verplichte druivenrassen nl. Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Munier die altijd met de hand moeten geplukt worden. De Champagne moet altijd op de Méthode Traditionelle gemaakt worden. Het instituut Comité Interprofessionnel du vin de Champagne doet elke dag controle of alle regels worden voldaan zodat ze een bepaalde exclusiviteit kunnen garanderen.

 

Cava

Afkomstig uit Spanje en in tegenstelling tot Champagne mag Cava over gans Spanje geproduceerd worden. Hier gebruikt men de plaatselijke druivenrassen Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Het productieproces is meestal gelijkaardig aan dat van Champagne maar door het feit dat er zowat overal in Spanje Cava te vinden is hebben ze een enorme hoeveelheid aanbod zodat de exclusiviteit en dikwijls ook de kwaliteit ervan af is. Dit brengt ook met zich mee dat de prijs meestal veel lager is dan Champagne. Men is in Spanje volop bezig om een soort kwaliteitslabel op poten te zetten als herkenning, daar er naast de top-producenten zoals Recaredo en Pares Balta, ... die kwalitatieve top-cava's op de markt brengen er ook heel wat Cava's op de markt komen die op gebied van kwaliteit heel wat te wensen overlaten maar spotgoedkoop zijn. Verkoopprijzen van 4 euro zijn niet zeldzaam. Als je weet dat er per fles momenteel een 2 euro accijnzen te betalen zijn aan vadertje staat, dit alles toch in een fles moet komen met liefst een mooi etiket en een kurk, om nog maar te zwijgen over het transport en de BTW die moet betaald worden, en dan nog gevuld met het hoofdproduct de Cava dan besef je direct dat dit plaatje niet kan kloppen.

De vroegere goede naam van "Cava" komt hierdoor onder druk te staan.

De eerlijke en goeie wijnboeren willen hier niet alleen de kwaliteit omhoog maar ook de prijs zodat ook de wijnboeren nog een loon hebben voor hun werk. Het zal niet gemakkelijk zijn om op te boksen tegen de echt grote fabrieken die daar in Spanje aanwezig zijn en die Cava produceren zoals in een frisdrank fabriek met industriële inspuiting van de bubbels.

Prosecco

De trots van Italië meestal gemaakt rond de regio Veneto. Deze lekkere bubbels gemaakt van de Prosecco-druif is aan een ongeziene opmars bezig. De Italianen houden alle kwaliteitsnormen goed in het oog en doen daarin geen toegevingen. Ook op gebied van de prijs houden ze een mooi evenwicht tussen prijs-kwaliteit. De bubbels zijn spumante of frizzante. Het verschil tussen deze benamingen is dat frizzante betekent dat de wijn licht mousserend (weinig bubbels) is en spumante betekent dat hij volledig mousserend is (veel bubbels). Prosecco is zeker niet per sé zoet maar altijd iets fruitiger dan andere bubbels. Wijzelf hebben grote namen in ons assortiment zoals Ferrari en Ferro en die maken een mooi gamma top-prosecco's van extra brut tot demi sec.

En dan hebben we ook nog verschillende andere feestbubbels zoals:

  • Cremant
  • Deze heerlijke Franse bubbel kan overal in Frankrijk gemaakt worden behalve in Champagne. De werkwijze is identiek als deze van Champagne maar dan meestal met de druiven van deze Franse streek. Als je nu bv. Cremant de Bourgogne of Cremant de Jura neemt waar zowel Chardonnay en Pinot Noir de plaatselijke topdruiven zijn dan bekom je bijna een Cremant die echt identiek is als Champagne.
  • Sekt
  • De Duitse en Oostenrijkse versie van bubbels gemaakt van Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc druiven
  • Moscato d'Asti
  • Een heerlijke zoete bubbel uit Italië om van te genieten bij heerlijke fruit dessertjes.
  • Lambrusco 
  • Een rode versie van  Prosecco uit Italië maar dan van de Lambrusco-druif.