Hoe bewaar ik best mijn wijncollectie ?

De 5 belangrijkste factoren om uw favoriete wijnen te bewaren!

Temperatuur:
De temperatuur van de kelder is wellicht de belangrijkste factor.

Hoe hoger de temperatuur in uw kelder, hoe sneller uw wijnen zullen ouderen.

De ideale temperatuur in uw kelder zou constant 12°C moeten zijn. De factor ‘constant’ is de belangrijkste factor. Beter altijd 16°C dan een kelder waarin de temperatuur dikwijls schommelt tussen 8°C en 19°C. Deze schommelingen doen de druk in de fles stijgen en zal de kurk beschadigen.

Vochtigheid:
Deze moeilijk te beheersen factor is minstens zo belangrijk als de temperatuur. Ideaal is er een luchtvochtigheid van 75%, maar tussen 50% en 90% is ook al super goed.

Een kurk die niet voldoende vocht krijgt gaat proberen vochtig te blijven door vocht uit de wijn te ontrekken. Een te droge kurk krimpt waardoor er lucht in de fles kan komen. Door die lucht zal de wijn oxideren wat de wijn slecht maakt. Wanneer uw kelder té vochtig zou zijn zullen de etiketten beschimmelen en zullen de kartonnen dozen in elkaar zakken door het vocht.

Licht:
Wijn kan best op een donkere plaats bewaard worden. Dit zal meestal geen probleem vormen in uw wijnkelder.

Geur / lucht:
Probeer de kwaliteit van de lucht zo neutraal mogelijk te houden, door géén poetsmiddelen of verven in dezelfde ruimte als de wijnen te bewaren.

Groenten en kazen zijn ook af te raden.

Geen tocht van lucht in de kelder aangezien hij dan snel uitdroogt en een zekere luchtvochtigheid nodig is.

Trilling:
Trillingen van buitenaf (tram, ...) of van binnenuit (wasmachine of droogkast) zijn echt te vermijden.

Bewaar ik mijn wijnen liggend of recht?
Flessen met kurk bewaart u beter liggend zo kan er geen lucht aan de wijn.

Als er lucht aan de wijn kan, zal hij oxideren.

Flessen met een draaistop of plastic kurk kunnen staand bewaard worden.